Първата водно-планинска-въздушна спасителна служба

Нов метод за дарителска дейност на национално ниво С хеликоптери, …

Нов метод за дарителска дейност на национално ниво

С хеликоптери, самолети и други летателни средства може да се провежда Търсене и спасяване в района около София, като за подпомагането на тази дейност, от сдружение „Специализиран отряд за спасяване“, с международни партньори са осигурили подкрепа за популяризирането на идеята за създаване на доброволчески спасителен отряд и подкрепата на партньори в рамките на над $100, 000 на година или общо над $ 1,000,000 за периода 2020-2030 година. С екип от специалисти се съдейства за развитието на по-модерен начин на обучението на квалифицирани доброволци с чувство за дълг да спасяват живот при всякакви условия, трудно достъпни места и екстремални операции в България.

За тази цел Иван Кристоф предоставя безвъзмездно терените си и строи Spiderman.Academy за най-младите и Новото поколение спасители, където ще се развива Инвестиционния му план за Първата водно-планинска-въздушна спасителна служба, която ще е изцяло на доброволчески начала и ще е разположена на стратегическо място за бърз достъп до Витоша и заобикалящите планини и езера около София.

Смъртта е неповторимо преживяване за мен. Вече съм бил считан за мъртъв на място и е документирано в показанията на свидетели, че съм бил на прага на смъртта, изваждан и реанимиран от безсъзнание, след падане при солово катерене без предпазни мерки от скала. Затова Проекта S.O.S. ще го впиша в Завещанието си, защото искам да подпомогна наследниците си и на някого и след смъртта си.

Вече имаме разположени бази в подножието на Верила и Рила планина, откъдето може да излитаме с хеликоптер в рамките на Платинените медицински минути и строим нова 5 етажна сграда в София, в близост до Витоша планина. Също така имаме пилоти-доброволци в други части около София, с които можем да разширим района“, казва Иван Кристоф

Спец. отряда има изграден протокол по модел на канадските процедури за Търсене и спасяване и сме тренирали различни сценарии за спешно реагиране в мъгла, студ, сняг и жега, по вода, земя и въздух. Това е част от инициативата на Спец. отряда за спасяване S.O.S. да пресъздаде модела за въздушно спасяване спрямо новите предизвикателства в България и ситуацията около пандемията, която се отрази, както на авиацията, така и за мен, като инициатор на този експериментален проект. Това е част от проекта за създаване на елитен спасителен екип от доброволци спасители.

Спасяването на хора за Иван е мисия, която сам финансира, и безвъзмездно дарява труда си и ноу-хау, за да обучава и други доброволци, които като него са готови да рискуват живота си за други без да получават никакви облаги, изцяло на своя отговорност и издръжка. Затова Иван създава Благотворителен търг с негова техника, скутери и предоставя личната си колекция от Limited Edition швейцарски часовници и италиански скутери, за да подпомага дейността на екипа си. От тази година ще се инициира и нова стратегия за самофинансиране на национално ниво в 10 ключови зони в България, в част от които има разположени лични имоти, за да се превърнат в нови спасителни и тренировъчни бази.

Историята започва в далечната 1995 година, след като българина Иван Кристоф, става известен на канадската преса като SpiderMan, след най-голямата за всички времена публикация за българин в анонса на 2ра страница и още цели две страници на в. Торонто Сън.

Това е безпрецедентен случай в строителната индустрия, в която специалист по екстремни вертикални и въздушни операции е отразен заради новаторски подход в работата на екстремни височини в градски условия, която се извисява на няколко стотин метра над небостъргачите. Тогава и телевизионните мрежи на Торонто, най-развития мегаполис в Канада, проследяват дейността на сънародника ни по върховете на високите сгради и включително на живо от вертикала на небостъргачите на съседните район, както и от борда на хеликоптера му.

Пълния с енергия и адреналин за височинни и въздушни операции Иван Кристоф създава Спец екипа за височинно-въжени аварийно-спасителни операции H.E.A.R.T. (Highrise Emergency Aerial Rescue Team) за вертикално и въздушно спасяване, в рамките на неговата корпорация, която е наемана за най-значимите ремонти дейности и опасни мисии за спешно реагиране на най-високите сгради в Торонто и Канада. Поради крайно рисковите операции, Иван работи предимно сам и е създал съвсем нова схема да работи само с един пилот по време на въздушно височинно въжени операции и каскади, които включват няколко световни рекорди, спускания по време на полет върху покрива на лимузината Кмета на Торонто и проникване през горния прозорец в мобилния му кабинет, както и върху мотор, направо от борда на хеликоптера, качва Кмета на Торонто, Мел Ластман и дори бе каска, която е задължителна по закон за цяла Канада, го закарва пред Шефа на Полицията на Торонто. Заедно те събират точно $445,000 долара в Благотворителните инициативи на уникалния Кмет Мел Ластман, който като Иван притежава два световни рекорда, но неговите са за Най-дългогодишния Кмет в света, и човека, който е продал най-много хладилници на ескимоси.

В Канада още в първите си стъпки в бизнеса, Иван бързо се налага и започват да го търсят за всякакви случаи, като клиентите му дори наемат Полицията на Торонто да охранява обектите, над които Човека паяк работи, за да предпази хората от падащи предмети и подсигури терена на Иван за по-безопасна работа.

Vertical rescue Together We Are Stronger

През 2003г. корпорацията на Иван Кристоф елиминира световните конкуренти и спечелва първия в историята на височина дейност проект за работа с алпийски методи на височина над 500 метра, като  е избран да бъде и  първия човек, който да извърши алпийска въжена операция и аварийна-ремонтна дейност на най-високата кула и сграда в света. Година по-късно, той извършва и първата рехабилитационна работа по отстраняване на щети на супер високи места, все още е единствения в света, който е допуснат да работи сам на въжета на такава височина и кулата CN TOWER, висока 553м. Нейната най-висока част, Антената-мачта има статут като на сателитна станция, защото тя цялата е съставена от антени, които излъчват ради и телевизионни сигнали с микровълнови RF предаватели като в космоса. За да работи в тези условия, при опасност от облъчване, Иван облича специален костюм, който е със стоманени нишки и сертифициран, като за работа в екстремални условия.

Хеликоптера на Иван Кристоф

Но, за да се подготви и тества Крайно бърз евакуационен план за екстремни операции, пет години по-рано, Иван Кристоф влага всичките си пари и взима на заем от банката, като покрива лихвите си от кредитните си карти, за да закупи на изплащане първия си хеликоптер, на който се учи в движение на въздушно спасяване и извличане по вертикала на въже от летящ хеликоптер. За тази цел и наема на мокър лизинг целия летателен и административен екипаж, пребрандира хеликоптера с двоен двигател Eurocopter AS355, F1 TwinStar с бранда на компанията си EIGER и регистрираната си търговска марка Ivan Kristoff, която се налага като еталон и гарант за успех в крайно рискови операции. Във всичките си мисии в живота, като доброволец спасител и като професионалист, Иван не е имал нито един нещастен случай с човек или той самия да е пострадал. Рискува живота си безвъзмездно, за да помага на хора и за каузи, или извършва крайно рискови операции на места, в които други каскадьори или професионалисти са загубили живота си на същото място. Затова през 2001 година, след събитието 9/11, той е избран за “Герой на Торонто”, като доброволец-спасител, наред с пожарникар, полицай, доктор и парамедик. За първи път в редиците на Единната спасителна служба 911, която включва Полиция, Пожарна и Бърза помощ, българина, вече известен, като Човека паяк е приет заедно в редиците на Парада на Благодарствения ден на службите за сигурност в Провинцията Онтарио, Канада. И сънародника ни прави по-късно, през 2007 година в България, Първата Благодарствена вечер на служителите от МВР в София.

Air Rope access

 

 

 

През 2002 година, след като с Мел Ластман, Кмета на Торонто, екипа му и партньори, допринесохме за събирането на $445,00000 само за три голф турнира, в които направихме за съвместни хеликоптерни каскади с въздушни-височинно-въжени демонстрации, от борда на хеликоптера с двоен двигател, с който постигнах няколко световни рекорда. Вследствие на които от екипа на Discovery Channel се свързаха с мен и отговарях за сигурността на целия им снимачен екип по време на снимки на ръба на Ниагарския Водопад, в съвместна работа с американската Полицията и Кмета на Niagara Falls, САЩ. Вчера обсъдихме с канадски пилот и собственик на няколко хеликоптера идеята да направим нови проекти, които ще подкрепят дейността ми тук, в България за развиването на доброволческото въздушно спасяване на територията на Торонто. За тази цел, съм в комуникация и с канадското правителство за съдействието на документацията на български граждани, да пребивават безпрепятствено в Канада,“ казва Човека паяк.

Ниагарския Водопад

Затова през 2002 година е регистриран домейна AerialRescue.com, за да подкрепи височинно-въздушните операции в подкрепа на пилотите и летателния екип на Авио Звеното с командир Полк. Панайот Кондов от Жандармерията и приятелите от Факултета по „“Пожарна безопасност и защита на населението” към Академията на МВР, и летателния екип на Авиобаза Крумово, към ВВС, за Деня на храбростта.

Сега, в подкрепа на инициативата да се създаде нова и по-модерна Национална стратегия за развиването на Търсене и спасяване, HEMS и ХЕМС в България, Иван инвестира със свои ресурси и си дарява моторизирана техника и други ценности за Благотворителен търг в полза на каузата.

Първата копка за собствена зала с Летателна площадка за дронове е през 2020г. и сега се строи Дома на спасителя на бъдещето, в близост до Витоша планина и Бул. Околовръстния път, което дава възможност за бързо излизане от София.

На този етап са ползвани различни летателни средства за Търсене и спасяване, като се обновява и наземния „флот“ от ново поколение НИСАН коли и започнах обученията на супер кола с развиване на над 300км/ч.

S.O.S. e сдружение с нестопанска цел, която се издържа единствено от Иван Кристоф в полза на обществото. Частното финансиране позволява независима дейност в услуга на доброволчеството и създаването на Спасителя на бъдещето.  Етичния кодекс на сдружението е непроменен от Етичния кодекс на HEART и спасителите никога няма да искат и взимат пари от жертви или пациенти. Затова Иван Кристоф сам си финансира проектите и намира партньори и съмишленици.

Като цяло Иван си е само финансирал всички обучения по проекта, включително и в Университета на Торонто, един от най-престижните в света, в Канадския Червен кръст и е участвал като лектори и изложител на иновации в Дубай Хелишоу, най-голямото хеликоптерно изложение в Близкия изток и в Интерсек, най-голямото в света изложение за сигурност, безопасност и пожарогасене в света. Тази година, амбициите са му да представи България и български постижение в света на авиацията на едно съвсем ново ниво.

Иван Кристоф с пионери в хибридните навигационни системи, телекомуникационни оператори, официалния вносител в България на най-големия производител за дронове в сета, с български стартъп и производител на дронове и нови военни технологии, които са уникални за Търсене и спасяване, са направили първите по рода си тестове у нас. Тенденцията е той и екипа SOS да са винаги напред пред всички други организации с иновации и по-икономическо рационални решения.